[vc_tabs][vc_tab title=”BTA drikkesystemer” tab_id=”1395827246-1-2″]

BTA drikkesystemer

speedfil_top1

I triathlon, på specielt længere distancer, er ens drikke- og energiplan en vigtig faktor for om man gennemføre eller “bonker”. Vi skrev tidligere en artikel omhandlende energiindtag under triathlon konkurrence, som ene og alene gik på strategien. Når denne er på plads skal man begynde at overveje, hvor på sin cykel man vil have sin væske samt energi.

En populær og meget gængs løsning er at have en drikkedunk placeret mellem sine aero-extension, også kalder BTA drikkesystem (Between The Arm). Denne løsning har flere fordele. Først og fremmest så er flasken ikke blottet for vinden, hvorfor man undgår en aerodynamisk straf, som kan være tilfældet hvis man har en flaske siddende nede på rammen.  Derudover er væsken let tilgængelig, og flere producenter har lavet BTA-drikkesystemer med indbygget sugerør, således at man slipper for at bryde sin aero-position for at få væske ind, samtidig er der også i disse løsninger mulighed for løbende at fylde væske i via et låg der tillader genopfyldning.

Der findes mange løsninger på markedet, og egentlig kræver det ikke mere end en flaskeholder og 4 strips, så er man fint kørende, omend vi her på sitet har en preference i XLAB’s torpedo mount, da det tillader at man nemt kan justere det uden at skulle til at sætte nye strips på.

Vi har testet tre drikkesystemer, brug fanebladene i toppen af denne artikel til at navigere rundt.

[/vc_tab][vc_tab title=”XLAB Torpedo System” tab_id=”1395827246-2-39″]

XLAB Torpedo system

xlab-torpedo-side3

XLAB er en storspiller på triathlonmarkedet, når snakken går på drikkesystemer af den ene eller anden art. XLAB’s torpedo system er det nyeste fra XLAB, når det handler om Between The Arm drikkesystemer.

XLAB torpedo system indeholder nedenstående, hvilket gør det til et saml-selv system, således at man selv kan rigge det, således at det passer til ens behov.

 • Torpedo Mount + flaskeholder
 • Torpedo drikkeflaske
 • Computer mount

Vær opmærksom på, at der findes en version i aluminium samt en version i carbon – priserne variere naturligvis.

XLAB’s torpedo system tager udgangspunkt i deres populære torpedo mount, som egentlig blot er en aluminium eller carbon plade med huller, som gør det muligt at montere en flaskeholder. Selve mount’en monteres ved hjælp af XLAB’s egne velkrostropper, hvilket gør det let og nemt at justere samt tage af og sætte på cyklen efter behov. XLAB’s torpedo mount er en advanceret version af 4 strips, men i praksis slipper man for strips der gnaver ned i ens carbon. Flaskeholderen fåes både i plastik og carbon alt efter version. Der medfølger små spacere, således at man kan hæve flaskeholderen fra torpedo mounten

xlab-torpedo-top

Torpedo drikkeflasken er lavet, således at den passer til XLAB’s egne flaskeholdere. Flaske er formet som en torpedo, således at den efter XLAB’s eget udsagn er mere aerodynamisk – jeg har dog mine tvivl om det reelt har en effekt, da flasken er gemt mellem ens arme. Flasken kommer med to forskellige låg, et tæt låg samt et låg, hvor man undervejs i konkurrence-regi kan fylde torpedo flasken op med vand fra depoterne – flasken har en volumen på 750 mL. Jeg er ikke fan af låget til genopfyldning undervejs, da det meget let lækker væske, hvis man køre på ujævn vej – her kunne XLAB lære noget at måden låget på Speedfil dunken er lavet. Flasken har et sugerør med en drikkeventil, hvilket gør det lettere for atleten at få væske uden at skulle bryde den aerodynamiske position – jeg fandt det nødvendigt at fjerne drikkeventilen undervejs i testen for hurtigere at kunne få væske.

Computer mount kan let monteret på torpedo mount, og passer til alle gængse cykelcomputere herunder garmin. Computer mount gør det muligt at placere ens garmin computer foran torpedo flasken, således at man let kan se sine data mens man cykler.

Fordele:

 • Let og elegant design
 • Saml selv system der åbner for personlige preferencer.
 • Sugerør som gør det let at indtage væske.
 • Mount til cykelcomputer.
 • Velkrostropperne der holder torpedo mount’en fast på styret, samt gør det let at justere samt tage af og på.

Ulemper:

 • Hvis man bruger spacer-stykkerne mellem flaskeholder og torpedo mount ryster og larmer dunken en del, især på ujævne stykker.
 • Låget der tillader genopfyldning on-the-go har det med at lække væske på ujævne stykker.

4-stars kopi

Elegant saml selv system, der gør det muligt at rigge efter ens personlige preferencer.

Billeder:

[nggallery id=17]

[/vc_tab][vc_tab title=”Speedfil A2 + Z4+” tab_id=”1395827398413-2-4″]

Speedfil Z4 + A2

speedfil_top4

Speedfil af Inviscid Design var de første til at komme med en Between The Arm-mount, der kunne genopfyldes let og elegant. Inviscid Design har specialiseret sig i drikkesystemet ligesom fx. XLAB.

 

Speedfil systemet indeholder:

 • Speedfil Z4+ (flaskeholder)
 • Speedfil A2 (drikkeflaske)

Speedfil Z4 findes, modsat mange andre systemer, kun i plastik og skal monteres med de medfølgende strips – jeg havde gerne set en version i carbon samt en mere elegant løsning til montering, fx. noget ala XLAB’s torpedo mount. Det mest geniale er, at der i flaskeholderen er indbygget en Garmin-mount, således at man kan montere sin Garmin Edge ovenpå sit drikkesystem, så den er let at se. Flaskeholderen er lavet med en velkrostrop til sikring af drikkeflasken, således at denne sidder yderst godt fast og ikke rasler under kørsel på ujævnt underlag.

speedfil_top1

Speedfil flasken har en volume på 750 mL, og er praktisk talt blot en almindelig flaske, hvor toppen/låget er byttet ud med et låg, hvor der er hul til et sugerør samt en åbne-lukke anordning, hvor man blot rotere låget for at fylde vand i. Denne lukning umuliggør vand i at trænge ud af flasken, hvilket godt kan være et problem med andre systemer, fx. XLAB torpedo system. Ovenstående gør det samtidigt let at rengøre flasken efter brug, hvilket er et must da flasken ellers bliver ulækker i længden. Flasken kan byttes ud med en standard flaske i en anden størrelse, hvis man ønsker en mindre flaske. Modsat XLAB’s torpedo system, så passer Speedfil A2 i alle flaskeholdere, så i praksis kan man nøjes med at købe denne Speedfil A2 – dog kan jeg ikke kommentere på, om den sidder ligeså godt fast, som når den er fæstnet med velkrostroppen i Z4 holderen. Sugerøret kommer med en drikkeventil med åbne/lukke ordning – jeg blev dog træt af dette undervejs og fjernede det for hurtigere at kunne få væske. Sugerøret er rigeligt langt, så jeg klippede det til undervejs, da jeg blev enig med mig selv om, hvor og hvordan flasken skulle sidde. Der medfølger et neopren cover til at sætte udenom sugerøret, således at dette let kan stå selv, så man slipper for at bryde sin aero-position for at indtage væske. Ønsker man ikke at sugerøret stikker op medfølger der en krog, som man kan sætte fast på velkrostroppen, hvilket gør det muligt at sætte sugerøret fast nede på flaskeholderen.

Speedfil systemet sammen med XLAB’s torpedo mount er TRILAB.dk‘s foretrukne BTA-løsning.

Fordele:

 • Computer mount er indbygget i flaskeholderen.
 • Genopfyldningsmekanismen er let at bruge + lækker ingen væske.
 • Sugerør som gør det let at indtage væske.
 • Velkrostrop der sikre at Speedfil flasken sidder sikkert.
 • Passer i alle flaskeholdere.

Ulemper:

 • Alt er lavet i plastik, og der findes ikke en dyrere carbon version.
 • Designet er en smule klodset. Speedfil Z4 skal b.la. sættes fast med strips.

4.5-stars kopi

Speedfil har ramt hovedet på sømmet ved at lave en flaske, der umuligt kan lække væske samt en flaskeholder med indbygget garmin-mount. 

Billeder:

[nggallery id=18]

[/vc_tab][vc_tab title=”Torhans Aero 20″ tab_id=”1395827533920-3-4″]

TorHans 20

torhans-aero2-3TorHans er et amerikansk firma, der har specialiseret sig i at lave aerodynamiske drikkesystemer, og har b.la. Dirk Bockel og Leanda Cave som atleter.

TorHans 20 systemet indeholder:

 • TorHans 20 (væskebeholder)
 • Beslag til montering (drikkeflaske)

Som ekstra udstyr kan man købe et beslag til montering af cykelcomputer, Aero Tray (ikke afbilledet). Beslaget er i praksis bare et tyndt stykke plastik med huller i – det var ikke noget vi nogensinde blev venner med, da det både var en klodset og meget usikker løsning.

Væskebeholderen har en volumen på 650 mL, hvilket er i den lille ende – TorHans laver dog en version, der kan rumme 887 mL (TorHans 30). Med væskebeholderen følger forskellige låg, således at man på længere distancer har mulighed for at genopfylde dunken, og omvendt medfølger et låg, der ikke tillader genopfyldning til kortere distancer. Den genopfyldelige låg gør det let at fylde væskebeholderen op undervejs, men på ujævne stykker oplevede vi, at der blev lækket væske fra beholderen, hvilket ikke er optimalt. I væskebeholderen sidder et sugerør, som er omgivet af plastikrør, der sikre at sugerøret hele tiden stikker op og er let at drikke fra.

torhans-aero2-2

Væskebeholderen monteres med det medfølgende beslag mellem extension. Beslaget er fleksibelt således at det passer til alle aerobars. Beslaget sættes fast med strips, hvilket med stor sansynlighed er den letteste løsning til fastgøring af sit drikkesystem – vi havde gerne set en løs ala XLAB’s torpedo mount, da det gør det lettere at tage af og på, samt justere undervejs. Når først beslaget sidder mellem extensions er det let at montere væskebeholderen, som desuden holdes fast ved hjælp af en velkrostrop. Drikkesystemet sidder sikkert fast, og giver ikke raslende lyde undervejs.

Fordele:

 • Torhans 20 giver en aerodynamisk fordel sammenlignet med BTA-drikkesystemer. (kilde)
 • Sugerøret står op, så det er let at drikke af.
 • Let at montere

Ulemper:

 • Design mæssigt er vi ikke fan af denne type løsninger – BTA-systemer ser mere elegante ud.
 • Ekstra udstyret så man kan montere sin cykelcomputer på drikkesystemet er klodset og ustabilt i praksis (ikke afbilledet).
 • Genopfyldningslåget lækker væske på ujævne passager.
 • Beslaget fastgøres med strips.

3.5-stars kopi

 TorHans 20 er let at bruge samt montere, og giver desuden en aerodynamisk fordel. Systemet har dog det minus, at løsningen til montering af sin cykelcomputer halter gevaldigt. 

Billeder:

[nggallery id=13]

[/vc_tab][/vc_tabs]