Hvor meget skal man træne frem mod et marathon eller halv marathon?
Antallet er km eller tid, som du skal bruge til træningen er individuel og afhænger naturligvis af, hvad dine ambitioner samt nuværende forudsætninger er – med andre ord er der forskel på, om du ønsker at stå øverst på skamlen eller ønsker at gennemføre med en god oplevelse på dit marathon. Vores erfaringer er dog, at vil man gerne have en god oplevelse, så skal man som minimum kunne afse tid til at løbe 30 km/uge ved halv marathon og 50 km om ugen ved marathon fordelt over 3-4x/uge. Er ens ambitioner større vil træningen naturligvis blive sat sammen for bedst at tilgodese dine nuværende forudsætninger, målsætninger og træningshistorik etc.
Hvor lang tid inden skal man starte med træningen frem mod et marathon?
Både træningsmængden/tiden og hvor lang tid man skal starte inden et marathon eller halv marathon løb er individuelt. Da løb er en sport hvor der er et stort impakt på vores skelet, muskler og sener vil svaret være jo før jo bedre, da det giver tid til en langsom og tålmodig progression, hvormed risikoen for skader også nedsættes drastisk. Det er vores erfaring, at de fleste nybegyndere bør starte træningen 9-12 mdr inden et marathon, og 6-9 mdr inden et halv marathon, hvis målet er at gennemføre. Er ambitionerne større skal man i gang tidligere. Vil man være god til at løbe, så skal man tænke langtidssigtet og gerne flere år frem. Det er svært at sætte tingene så firkantet op, så overvejer du at skulle løbe marathon eller halv marathon, så er du velkommen til at konsultere os ganske uforpligtende i forhold til en vurdering om, hvorvidt du er ude i god tid.
Har I et løbeprogram til marathon / marathon træningsprogram?
Vi har ingen standard træningsprogrammer til marathon eller halv marathon, og vi vil på det kraftigste fraråde at følge et standard træningsprogram/løbeprogram, da det ikke tager udgangspunkt i dine ambitioner, forudsætninger, eventuelle skader, tidsforbrug og hverdag. Igennem mit arbejde som løbespecialiseret fysioterapeut ser jeg ugentlig løbere, der er blevet skadede, fordi de er startet ud på et standard løbeprogram frem mod især marathon eller halv marathon. Vi er specialiserede i coaching og træningsprogrammer til marathon og halv marathon, der er individuelt tilpassede, hvilket sikre at du kommer til at lykkes på race-day.
Dette er et eksempel på et uge-program for en af vores mere seriøse / sub elite-løber, der træner mod at blive bedre på halv marathon distancen. Det er 100% tilpasset denne løbers styrke/svagheder, forudsætninger, målsætninger samt tid på året. Dette eksempel kan muligvis åbne mange spørgsmål, men husk på at det er en del af en større planlægning og analyse. En nybegynder eller mindre erfaren løber skal med stor sansynlighed træne mindre, ligesom en atlet med mere erfaring muligvis kan restituere sig fra mere træning. Et marathon løbeprogram bør tage udgangspunkt i en analyse af dig som atlet, og ikke være standardiseret.
Hvordan får jeg mit træningsprogram?
Når du vælger at starte op med træning ved os, bliver du koblet op via træningssoftwaren TrainingPeaks, som er international anerkendt værktøj til analyse og planlægning af træning frem mod marathon eller større event såsom IRONMAN. Du kan tilgå TrainingPeaks fra computer eller App via smartphone, og vi kan som din træner ligeledes se den træning, som du har udført med detaljerede træningsdata.
Hvad koster et forløb/træningsprogram til marathon?
Prisen starter fra 700 kr/md. Søger du billige Marathon træningsprogrammer, så kan vi ikke hjælpe, da vi kun laver individuelt tilpassede løbeprogrammer til marathon og halvmarathon samt triathlon. Den endelige pris kommer som så meget an på, hvor meget opfølgning, som du undervejs har behov for. Overvejer du at få en træner, så vil jeg anbefale dig, at du tager kontakt og beskriver lidt om dine ønsker, målsætninger og dine tanker ift. at have en træner. Herfra kan jeg guide dig ift. hvilken løsning, der vil være den bedste for dig. Vores services er beskrevet nederst på denne side: link. Har du et specifikt ønske, så lad os tage en uforpligtende snak omkring tingene.
Hvad kan I som andre ikke kan?
Det er et spørgsmål, som oftest stilles af løbere, som er i processen med at finde en træner eller skifte træner – oftest refereres til de atleter, som har slået PR med flere længder efter at have være trænet af TLAB Endurance i bare én sæson. Dertil har vi hjulpet mange atleter med at blive skadesfri, da det daglige virke også indbefatter specialiseret fysioterapi. Der findes mange dygtige trænere derude, men min generelle erfaring fra atleter, som har skiftet til TLAB Endurance fra andre trænerløsninger er, at selvom de tidligere har betalt for personligt tilpassede træningsprogrammer til marathon eller halv marathon, så er det faktisk sjældent sådan tingene udspiller sig i virkeligheden – der er set mange eksempler på standard templates, der blot copy&pastes ind til den enkelte atlet, og træningsmetoder er oftest så rigide, at der ikke ændres noget såfremt den enkelte atlet ikke responderer på den træning, som de laver. Som nævnt tidligere, så arbejder TLAB Endurance ikke med en standard metode/tilgang til træning, da vi alle er forskellige og reagerer forskelligt på træning. TLAB Endurance’s tilgang er baseret på en grundig analyse af den enkelte atlets styrke/svagheder, forudsætninger, erfaringer, målsætninger og ikke mindst hverdag etc., hvorved det endelige løbeprogram til marathon eller halv marathon udfærdiges.
Er der noget jeg skal være opmærksom på?
Restitution er en vigtig og nødvendig del af det, at træne frem mod store konkurrencer som en marathon eller halv marathon eller triathlon konkurrence vil være. Fremgang = den rette træning * restitution. Det er de færreste, der prioritere restitution, og underkender den vigtigste faktor i relation til restitution som er søvn. Flere atleter træner massevis af timer på ugentlig basis, men oftest ses det, at grunden til manglende fremgang overvejende skyldes, at søvn simpelthen slet ikke prioriteres. Mange har en presset hverdag med familie, studie, job eller lignende, og skal der også være tid til træning ser mange sig nødsaget til, at skære ned på mængden af søvn. Problemet ved at skære ned på antal timers søvn er, at den samlede søvnmængde (antal timer/nat) står for, at vi rent fysisk får restitueret, hvor den dybe REM-søvn står for, at vi rent mentalt bliver fuldt opladt.
De fleste har en omgangskreds, som skal inddrages i den proces det er, at træne frem mod et marathon eller halv marathon – det kan være kæreste/kone, venner eller andet. Sørg for, at have forventningsafstemt inden projektets start hvad det kommer til at kræve af dig, således at du ikke skal have dårlig samvittighed når du bevæger dig ud på dine træningsture.
Hvilket udstyr skal jeg bruge for at kunne træne frem mod et marathon eller halv marathon?
Der findes altid en budget og en high-end løsning. Grundlæggene set skal du bruge et par løbesko og et ur. Jeg vil anbefale, at man bruger nogle penge på et ordentligt løbeur, og her har vi gode erfaringer med urene fra Garmin. Dertil kan man begynde at købe sig fattig i flere løbesko og løbetøj. Husk at billet til et marathon eller halv marathon også koster penge, og der er generelt stor forskel på prisen, når du sammenligner lokale løb med de store internationale løb.
Kan jeg træne optil et marathon med familie?
I princippet ja, men inden opstart af et forløb mod en stor målsætning som et marathon er det vigtig, at have gjort sig klart, hvad ens forudsætninger ift. træningstid er, da dette naturligvis er afgørende for, om hvorvidt det er realistisk. Vores løbeprogrammer til marathon og halv marathon/forløb bliver tilpasset ind i din hverdag med arbejde/studie/familie etc., men det giver ikke mening at starte op mod et mål, hvis ikke forudsætningerne er i orden.
Har du andre spørgsmål, så er du velkommen til at skrive via kontaktformularen