shimano sh-tr60

Shimano SH-TR60 er Shimano’s nyeste flagskib indenfor triathlonsko, og bruges af de fleste shimano sponsorerede triatleter herunder Andreas Raelert.  Skoen har b.la. Shimano’s nyeste Dynalast teknologi mere herom senere. En triathlonsko (til cykel) er en cykelsko, som til forskel har en række features, der skal sikre, at man hurtigt og lettest muligt kan komme ind og ud af skoen, mens skoene sidder fast i pedalerne, således at tiden T1 og T2 kan minimeres mest muligt. Selvom navnet “TR-60” ikke indikere noget videre potent udstyr, så er skoen nu alligevel et kig værd.

Sålen har Shimano’s seneste dynalast teknologi, som kan være svær at gennemskue, hvad går ud på. Kort fortalt handler det om vinklen på sålens “toe-spring”, altså hvor meget sålen buer opad ude i forfoden, bredden i forfoden, som giver et større træde areal, og sidst de mange placeringsmulighederne, man har med klamperne, som kan flyttes ekstra frem og tilbage  – Shimano’s research har vist, at lige netop vinklen på “toe-spring” minimere stresset på lægmuskel og haser, og dermed sikre et mere effektivt tråd, hvilket vi jo alle ønsker. “Toe-spring”-vinklen er ikke noget jeg har bemærket mens skoen er blevet brugt, men den brede forfod er uden tvivl et stort plus set fra min optik – og med garanti også for andre triatleter med en bred fod. Muligheden for yderligere at kunne flytte sine klamper frem og tilbage giver skoen flere indstillingsmuligheder, hvorved skoen i højere grad kan tilpasses den enkelte. Med tendensen om, at klampen skal så langt frem som muligt, så udvider denne feature blot muligheden og følger trenden. Vær dog opmærksom på, at hvis du benytter sig af Speedplay-pedaler, så skal du bruge en adaptor før at disse kan påmonteres.

sole2

Carbon-sålen har “stiffness 10.0”, hvilket uden at have noget at holde op imod er svært at forholde sig til. En sko med plastik sål har et “stiffness” på omkring 5, så “stiffness 10.0” indikere at sålen er yderst stiv, hvilket man også klart oplever når skoen bruges på cyklen – der er undervejs for god ordens skyld sammenlignet med en sko med plastik sål. Der er en tydelig mærkbar forskel på stivheden af de to såler både når man står med skoen i hænderne, og vigtigst når man har dem på, på cyklen. En carbon-sål er mere sart end en omgang plastik – for at beskytte carbon-sålen, når man unægteligt kommer til at gå på asfalt i skoen, er der lagt gummi både på hælen og forfoden – simpelt men det er med til at øge levetiden på skoen, hvilket giver et +. Oftest er det de små detaljer, der er med til at skabe et gennemtænkt produkt, og her har shimano tænkt sig om – i sålen ude i forfoden er der lavet huller, således at overskydende vand, enten fra svømmeturen eller i tilfælde af regnvejr, kan komme ud af skoen.

top3

Overdelen er lavet i syntetisk læder (Rovenica®) og mesh. Modsat det syntetiske læder de fleste kender fra billige fodboldstøvler, så er dette markant blødere og lettere, og samtidig ikke varmt som ægte læder – fleksibiliteten i materialet er godt tænkt, da skoen derved hurtigere og lettere tilpasses ens fod. Med andre ord har materialet alle de egenskaber som det skal have.  Mesh-overdelen gør sammen med luftindtagene i skoens snude at ventilationen i skoen er maksimal. En anden lille detalje er, at når man har sine bare fødder ovenpå skoene, som det er tilfældet ved flying mounts, er der intet der genere på grund af det bløde materiale overdelen er lavet i.

front1

Indenfor strop-design findes der groft inddelt to forskellige designs på triathlon-sko nu om dage (hvis vi modregner boa-systemet) – “alm.” strop og “reverse” strap, hvor sidste nævnte bruges på denne sko. Idéen med den omvendte strop er, at stroppen åbnes udad og lukkes indad, derved kommer stroppen ikke i karambolage med kranksættet, når skoen står åben. En ulempe, oftest for folk med en lav vrist, kan være at hvis stroppen skal strammes tilstrækkelig, så kommer stroppen i karambolage med krankarmen under ens tråd. Min skepsis overfor en omvendt strop var stor inden testen, men er fjernet efter jeg har prøvet det i praksis – ganske enkelt fordi JEG ikke har oplevet problemer med en omvendt strop undervejs, hverken når jeg skal have skoen på, undervejs eller når jeg igen, skal have skoen af. For at gøre skiftet lettere, er der på stroppen monteret velkro, som sikrer at skoen står mest mulig åben, hvorved man har den størst mulige indgang til at få sin fod ind i skoen – her er hælstroppen yderligere et tiltag, der skal gøre det lettere at få skoen på. Hælstroppen kan på nogle triathlon-sko godt virke for stor og overdrevet – dette er afstemt på denne sko, således at det hverken går udover funktionalitet og/eller design. Generelt set er pasformen rigtig behagelig, men man kunne godt efterlyse et spænde ude i forfoden, således at man kan opnå en strammere “fit” – hvorfor? Skoen er i forvejen til den brede side, hvorfor behovet for et lidt “strammere” fit ude omkring forfoden formentlig vil være aktuel for mange – primært folk med smalle fødder.

Der er ikke, på overfladen, meget nytænkning i Shimano’s triathlon sko, hvilket jeg savner. BOA-systemet har vundet ind i cykelverdenen den seneste tid af den simple grund, at det er skide smart – jeg vil gerne se Shimano inkludere BOA-låsen i deres kommende triathlonsko. Til trods for den manglende nytænkning og et navn (SH-TR60), der heller bidrager til at skoen lagres i ens bevidsthed, så gør Shimano det, som de gør, rigtig godt! Materialerne er i top, og specielt pasformen, som når alt kommer til alt, er den det hele står og falder på, er i særklasse. Pasformen, som er til den bredde side fortjener at få stor ros. Flere triatleter har efterlyst triathlon-sko til bredde fødder – her er løsningen!

Fordele:

  • Pasform og materialer er i top.
  • Forfoden er bred.
  • Skoen er luftig og har drænhuller til overskydende vand.

Ulemper:

  • Manglende nytænkning

Trods manglende nytænkning er der tænkt over alle detaljerne i skoen. Endelig en sko, der er optimal for bredfodede triatleter.

4.5-stars

Billeder:

[nggallery id=11]

One Comment