pearl izumi EM TRI N2

Det shimano-ejede brand, Pearl izumi, som foruden at producere tøj til team BMC og flere PRO triathleter, har med deres E:motion projekt skabt en hel serie af løbesko, som inkludere både Road-, Trail- samt Triathlon-specifikke løbesko.
På traditionelle løbesko er både hæl og tå i jorden på samme tid når vi løber, på grund af måden skoen er konstrueret på, hvilket påvirker overgangen fra hæl til tå, og så at sige skaber et “dødt” punkt. Pearl Izumi har med deres E:motion projekt skabt en sko, der minimere det “døde” punkt, der er midt mellem hæl- og forfod, således at overgang fra hæl til tå foregår hurtigere, hvilket i sidste ende medvirker til et mere energieffektivt løb. Løbestilen er i denne sammenhæng ikke uden betydning for, hvor hurtigt overgangen foregår. Jo længere skridt, des langsommere overgangsfase, men denne snak høre ikke denne artikel til. Udformningen af sålen*, fremmer en hurtigere hæl til tå overgang, hvilket både er til fordel for løbere, der i forvejen løber med høj kadence samt for dem, der søger at øge kadencen.

Pearl Izumi EM TRI N2

*Ser vi på en hvilken som helst Pearl Izumi e:motion løbesko fra siden, så vil I se, at den runder, således at både hælen og forfoden er fri af underlaget når skoen bare står. Det samme er tilfældet i midtstandfasen i løbecyklus, hvilket sammen med vores fremdrift vil fremme rullet frem mod forfoden.

Pearl Izumi nummerere deres løbesko fra 1-3, som indikere midtsålens tykkelse og dermed mængden af stødabsorbering og/eller hårdhed af sålen om man vil – 1 har mindst stødabsorbering og 3 har mest. Se programmet her.

Denne artikel skal handle mere specifikt om Pearl Izumi EM TRI N2, som er en triathlon-specifik løbesko. Med sine 260 gram går skoen ind blandt “de tunge” af de lette løbesko, men skoen er et godt kompromis mellem vægt og stødabsorbering, hvilket gør den egnet til længere træningsture og b.la. lang distance triathlon konkurrencer – vær dog opmærksom på, at skoen er en race-sko. Overdelen er sart og holder ikke til en masse kilometer.
Foruden e:motion konceptet, som er gennemgået ovenfor, så er Pearl Izumi EM TRI N2 en sko med mange spændende detaljer, så lad os løbe dem igennem.

top-detail1

Lad os starte med at tage et kig på, hvad der gør denne sko til en specifik triathlon løbesko.
De fleste triatleter skifter snørrebåndene på deres løbesko ud med elastiske speed-laces primært for hurtigere at kunne komme i og spænde skoene, men samtidig er man også fri for at snørrebåndene går op. Pearl Izumi har været fornuftige at sætte speed-laces i skoene som standard – smartest af alt, så sidder der en krog på lukningen, så den kan sættes fast, og derved undgår man at lukning kommer til at genere, når man løber. Selvom tanken er på rette sted, så giver det, for en person som mig med en høj vrist, et problem da skoen i forvejen sidder meget stramt omkring foden, og kan være lidt svær at komme i de første par gange på grund af den triathlon-specifikke konstruktion – “no-tongue”-designet (flappen lige under snørrebåndene) får løbeskoen til at ligne de strandsko, vi alle kender fra sommerferierne sydpå. “No-tongue”-designet er lavet for, at der er mindst muligt, der kan sidde forkert og i sidste ende skarve, men dette betyder også at indgangen i skoen er væsentlig mindre end på et par almindelige løbesko. Når først skoen sidder, så sidder den tæt til på den gode måde. Skoens overdel er yderst fleksibel, og faktisk sidder den som en strømpe, en lavtaljet strømpe, hvilket er toppen – den tætte pasform betyder for mit vedkommende også, at “snørrebåndene” skal løsnes så meget som det er muligt, og således er låsen ikke længere “kroget” fast til snørrebåndene, som det ellers fremgår af billederne. Dette påvirker dog ikke pasformen, og ville helt lav praktisk kunne løses med en længere elastiksnørre.

top2

Indersålen sørger for en behagelige pasform, og mere præcist den måde sålen er formet på i hælen. Sålen er i hælen formet ala en koppe, som bevirker at fedtpuden i hælen samles, og derved skabes en blødere oplevelse og samtidig også en oplevelse af bedre støtte. I den sammenhæng vil jeg pointere, at denne løbesko med et 4 mm hæl-tå drop, tilhøre den mere minimalistiske-genre indenfor løbesko, hvilket kroppen skal vænnes langsomt til, hvis den er vant til andet. E:motion konceptet i sålen og dermed dens rolle i at fremme hæl til tå overgangen er i dette tilfælde ikke blot en salgsgimik – rent faktisk får man en klar fornemmelse af, at skoen i højere grad fremmer fodafviklingen. Kommer man fra en løbesko med en pandekageflad sål, så er følelsen speciel i starten, da der i denne sko ikke er et “flat” punkt. Sålen føles stiv i starten, men dette ændre sig i takt med, at man får løbet skoen til.

Overdelen er minimalistisk og bære en stor del af skylden for, at skoen ikke vejer mere end den gør – bemærk at der ingen synlige syninger er. Overdelen er opbygget i to lag mesh – det yderste lag sikre maksimal åbenbarhed, hvilket også kan ses på de store lufthuller i det grønne materiale. Det inderste lag sikre at der ikke kommer snavs ind i skoen. Ser/mærker vi på overdelen fra indersiden er det værd at bemærke at skoen er blød og uden syninger, der kan genere. Det gør at skoen kan bruges uden strømper med stadig god komfort, hvilket er aktuelt i kortere triathlon distancer, hvor tiderne i skiftezonen er afgørende. Stroppen i hælen medvirker ligeledes til, at skoen er lettere at komme i.
Skoen har en grundlæggende mangel i forhold til at være triathlon-specifik, og det er drænhuller i sålen. Drænhullerne skal lede overskydende vand ud, hvadenten det stammer fra både fødder, regnvejr og/eller vand fra depoterne brugt til køling, og dermed forhindre at man ender med at sjappe rundt i en sko, som desuden også har taget på i vægt. Hullerne kan laves med en boremaskine, men når der er tænkt på alt andet, burde denne lille detalje også være inkluderet.

Hvornår ville jeg bruge skoen? Der er ingen tvivl om, at skoen er optimeret til et hurtigt skifte i konkurrence-regi. Jeg ville bruge deres road udgave, hvis vi snakker lang distance triathlon, hvor den ekstra komfort i overdelen ville være værd at tage med, mens denne sko helt klart er øverst på sedlen når det gælder sprint distancer, hvor skiftene betyder mere. Skulle jeg bruge skoen til træning ene og alene, ville jeg igen vælge deres road udgave, som egentlig er samme sko hvor overdelen blot er fri for de triathlon-specifikke egenskaber, som man reelt set kun behøver i konkurrence øjemed. For at det ikke kommer til at klinge negativt, vil jeg skynde mig at slå fast, at denne sko sagtens kan bruges til træning og lang distance triathlon.

Fordele:

  • Triathlon specifik løbesko, der er optimeret til hurtige skift.
  • E:motion konceptet er mærkbart i virkeligheden.
  • Godt kompromis mellem vægt og stødabsorbering.

Ulemper:

  • Mangler drænhuller i sålen.

En på mange måder gennemført sko, som dog mangler drænhuller for at nå til tops.

4.5-stars

Billeder:

[nggallery id=10]