Lund har længe løbet i Ecco Biom, og har udtrykt stor glæde for dem. For at se om det også var noget for mig, bestilte jeg et par og har nu testet dem i 6 uger.

Mærke: Ecco

Ecco Biom B

Model: Biom B

Pris: 1600 kr. (1800) for udgaven i yaklæder

Vægt:  323 g str. 42

Materiale: Sål i PU skum, overdel i syntetisk materiale

Specielle features: Special designet sål, forstærkede snørehuller

Producenten skriver:

Innovativt designet løbesko som er egnet til hastigheder på 6 minutter / kilometer gennemsnit. Holdbar gummi sål, meget fleksibel forfod og giver fremragende vejgreb. Banebrydende biomekaniske design sikrer undervisere med at arbejde med løberens naturlige bevægelser. Air mesh tekstil overdel, sikre øget åndbarhed. Særlig egnet til løbere, skabt ved at scanne 25 fødder.

Førstehåndsindtryk:

Når man modtager skoene i den specielle kasse, kan man se at der ikke er sparet på detaljerne. Skoene virker komplette og kvaliteten høj, første gang man står med dem i hånden. Farvesammensætningen er efter min mening smart og lidt anderledes, hvilket bestemt ikke gør noget.

Når de kommer på fødderne mærker man straks, at der er tale om noget helt andet, end en normal løbesko. Man føles sig løftet op på tæerne, og den første tid man går i dem, føles det ret underligt. (Ecco har lavet et program, som foreskriver at man skal gå i skoene i starten, for at få den korrekte tilvænning).  Umiddelbart virker sålen MEGET hård, og den støddæmpning man kender fra mængdeløbesko, skal man kigger langt efter. Når man går i skoen, giver det en lyd, som hvis man havde festsko på med hård sål – sådan en klap – klap – klap lyd.

Hvad er specielt ved Bioms?

Ecco har designet skoen, således at foden ”styres” i anslaget på underlaget. Ideen er at fremme muskelarbejdet i foden og underbenet, således at løbeoplevelsen bliver naturlig. Dette er gjort ved at forme sålen i PU skum, som er hårdere og har en højere densitet end normalt EVA skum, som bruges i ”almindelige” løbesko.

Indtryk efter testperiode

Jeg har over 6 uger løbet ca. 150 km i Biom B. Primært har jeg løbet på fast underlag, i form af asfalt og grusstier. Min opfattelse af skoen er, at den adskiller sig så meget fra noget jeg før har løbet i, at den er svær at sammenligne. Den faste og kontante tilbagemelding, man får fra underlaget, føles med det samme og selvom skoen styrer foden, så er den på ingen måde stabiliserende. Min opfattelse af Biom projektet er, at der tale om en helt ny måde at løbe på. Efter at have arbejdet med midt og forfodsløb det seneste år, og virkelig haft fokus på at træne underben og stabiliserende muskler, bliver jeg stadig udfordret af Biom. Udfordringer som giver sig til udtryk, ved ømme underbensmuskler, især musklerne på ydersiden af underbenet (peroneus longus og peroneus brevis), har været på arbejde når jeg løber.

Jeg løber normalt i Mizuno Aero 9 og Musha 4, som er lette og neutrale sko. For mig ligger den store forskel herfra og til Biom, i måden foden ”styres” på. Når jeg løber i mine neutrale racesko, kan jeg selv styre foden, og aktiviteten i underbenet. Dette kræver kræfter og teknik, som igen kræver lang tids træning.  Med Biom føler jeg, at teknikken bliver foræret, da det simpelthen ikke er muligt at lande forkert. Prisen for at ens teknik bliver tilpasset på den måde er træthed, og med træthed følger også muligheden for skader. Ecco har dog været forudsigende og har vedlagt et træningsprogram, som kommer sammen med skoene. På en kort og forståelig måde, beskriver det, hvordan man skal gribe skoene an og starte træningen i dem op.

Konklusion

Er jeg glad for Ecco Bioms? Svaret er JA! Skoen er lækker og nytænkende, men vigtigst af alt, så gør den op med de efterhånden standardiserede mængdetræningssko, som der desværre bliver langet mange af over disken, i diverse sportsbutikker.

Jeg sidder og klapper i mine små hænder, og er glad og lidt stolt over, at en dansk virksomhed, har taget kampen op med alle de andre og haft modet til at satse i en ny retning. Desværre er skoene ikke så bredt tilgængelige, men her er internettet din ven, og Ecco har også sørget for en god størrelsesguide på deres hjemmeside.

Vil jeg købe dem igen? Ja! Jeg vil helt klart have flere Bioms, og især glæder jeg mig til at få fingre i A – modellen, som næste år (2013) kommer i en lettere og mere raceorienteret udgave. Måske også en udgave med Goretex til vinter og daglig brug.

Fordele:

  • Revolutionerende indenfor design og teknik
  • Meget holdbare = mange km
  • Giver en øget aktivering og fokus på en mere økonomisk og naturlig løbestil

Ulemper:

  • Svært tilgængelige
  • Skoene kræver at man lytter til sin krop, hvilket kræver at man kender sin krop
  • Vægten i forhold til andre neutralløbesko