ceramicspeed-pulley-bb1

CeramicSpeed er en lille niche del af en større dansk virksomhed beliggende i Holstebro, der producere keramiske lejere til industrien. Idéen til CeramicSpeed skal findes i rulleskøjternes verden, og denne historie kan ses her. I dag er CeramicSpeed keramiske lejere kendt i både triathlon- og cykelsporten, hvor de b.la. har et samarbejde med Specialized og herigennem Astana samt Team Saxobank. CeramicSpeed laver pulleyhjul, kranklejere samt lejere til hjul. I denne test ser vi på kranklejerne samt pulleyhjul. CeramicSpeeds sortiment er meget bredt, og både kranklejere samt pulleyhjul fåes til alle tænkelig varianter. Prisen er dog en smule spicy.
Vejl. pris kranklejer: 1.850 DKK
Vejl. pris pulleyhjul: 1.500 DKK

ceramicspeed-pulley-bb

Jeg vil starte ud med en historie, som underbygger seriøsiteten, samt “altid-kunden-først” mentaliteten de har hos CeramicSpeed. Jeg modtog både pulley hjul og kranklejere til BB30, som skulle sidde på min BMC TM01. Pulley hjulene gav ikke de store problemer, men i mellem tiden opstod der et problem, da jeg havde fået sat kranklejerne i cyklen og ville montere mit Rotor kranksæt. Der “manglede” to spacer, som ikke er standard hos CeramicSpeed lejerne og ej heller et behov, der normalt er, når der skal monteres alle andre kranksæt på andre cykler. Det korte af det lange var, at jeg var på besøg i flere cykelbutikker, som ikke kunne hjælpe mig og ej heller kendte til problemet. Hos CeramicSpeed havde de aldrig oplevet at der skulle en spacer til for, at kranksættet kunne monteres ordentligt. I stedet for at lade det stå til blev alle kedlerne sat i gang hos CeramicSpeed, og i løbet af nogle få dage havde de skaffet de fornødne spacere (plastik), og jeg var klar til at komme i gang. ++ på kundeservice kontoen herfra.

Fra start af og generelt set er jeg meget skeptisk overfor koncepter, der har en tendens til at love guld og grønne skove, hvorfor jeg også var skeptisk overfor CeramicSpeed lejerne fra start. Jeg har i flere omgange siddet på Youtube og set videoer fra folk, der sammenligner friktion i deres CeramicSpeed kranklejere samt pulleyhjul med både andre keramiske lejere samt billige kina lejere – den sammenligning er ikke til at tage fejl af. Faktisk så er dette også den pure sandhed, når det kommer til CeramicSpeed lejere og andre keramiske lejere – der er uden tvivl en lavere friktion i CeramicSpeed’s kuglelejere.
I testen er CeramicSpeed’s pulleyhjul sammenlignet med pulleyhjul (som begge har keramiske kuglelejere) fra en Splinter ny SRAM Red samt Ultegra bagskifter og der er ikke rigtigt noget at komme efter, når snakken falder på friktionen. Da jeg ikke selv har det fornødne videoudstyr, har jeg lånt nedenstående video, hvortil der skal knyttes følgende kommentarer: SRAM Red samt Ultegra pulleyhjulene svare til det miderste pulleyhjul i denne test.

ceramicspeed-bottombracket1

Foruden den nedsatte friktion der uden tvivl er i CeramicSpeed’s lejere, skulle holdbarheden efter sigende også være bedre – dette kan jeg desværre ikke kommentere på nu, da lejerne ikke har nok tid på bagen.
CeramicSpeed skriver selv om deres øgede holdbarhed:
“All bearings require maintenance. With the same level of maintenance as a standard bearing you will often find that CeramicSpeed bearings achieve a longevity even higher than 5 times that you would experience with a standard bearing.”
Når dette er sagt, så betyder en upgrade til CeramicSpeed lejere ikke, at lejerne ikke skal vedligeholdes. Den minimale friktion i lejerne samt holdbarheden kræver løbende rengøring + fedt for at disse kan opretholdes – samtidig er disse lejere for dyre til at man blot springer vedligeholdelsen over selvom friktionen fortsat er nedsat i forhold til billigere alternativer.
For at sikre maksimal så lang en levetid som muligt, har CeramicSpeed lavet deres egen video af, hvorledes lejerne  vedligeholdes bedst muligt.

Trods den meget lille synlig lire-effekt man får for pengene, skal der ikke herske nogen tvivl om, overhovedet, at CeramicSpeed lejerne spinner helt uvirkeligt meget og har en friktion der er nærmest ikke er eksisterende. Næste gang i sidder på Youtube, så er der ikke længere grund til at tænke at sammenligningerne, hvori CeramicSpeed lejerne indgår er fup og fidus – friktionen er så lav som det fremgår af klippene. Langtidsholdbarheden kan jeg ikke kommentere på, da lejerne ikke har tilstrækkeligt med tid på bagen endnu. Med de massevis af kroner man smider afsted på “ligegyldigt” lir til sin cykel burde man uden tvivl overveje en mere meningsfuld opgradering næste gang i form af CeramicSpeed lejere (PS. der følger CeramicSpeed klistermærker med, som man kan klistre på sin cykel, således at man også får en smule lireeffekt for sine penge ;-)).

Slutteligt vil jeg henvise til CeramicSpeed’s egne argumenter samt test: Why CeramicSpeed?

Fordele:

  • Uhyre lav friktion
  • Øget holdbarhed

Ulemper:

  • Prisen

CeramicSpeed lejere er de bedste på markedet. Er man villig til at betale kan man,  ligesom de professionelle triathleter og cykelryttere, få det bedste af det bedste.

5-stars

Billeder:

[nggallery id=12]