10550860_881921905171186_6469202974199151632_n

“It’s all about the bike” Normann Stadler, IRONMAN World Champion 2006.

Det kan tolkes på flere måder, og jeg vælger at se på det som, at har du kørt klogt på cyklen, så er du godt stillet til den efterfølgende løbetur. Mange (og jeg selv tidligere) har en tendens til at gå all-in på cyklen-delen, i lang distance tri, i håbet om at sætte en hurtig cykelsplit og hermed “vinde” noget tid – oftest ender det dog med at koste tid i sidste ende. At cykle over evne og vise utålmodighed tidligt i et race vil give bagslag senere i konkurrencen, fx. når man ender med at gå på løbeturen – dette fænomen er set blandt flere professionelle med erfaring, altså hos atleter som burde vide bedre. 5 min vundet på cyklen kan hurtigt koste dig det dobbelte på løbet.
Man er nødt til at se triathlon som en samlet disciplin, og vise tålmodighed.

Til at præcist at sikre intensiteten på cyklen er watt-måleren, uden sammenligning, det absolut bedste træningsværktøj – noget som alle der bare går en smule op i at triathlon burde eje. Watt-målere er efterhånden ved at være så langt nede i pris, og med de kroner der bliver smidt afsted på ligegyldigt carbon, findes der nærmest ingen undskyldninger for ikke at erhverve sig en sådan.

Hvadenten man bruger watt-måler, kører efter puls/fornemmelse er det vigtigt at man har testet i sin træning med hvilken intensitet man vil gennemføre sit race i, således at man på raceday blot skal gøre det man har trænet. Det er oftest her de fleste fejler. Det nytter ikke noget at man aftenen inden race skal til at finde ud af med hvilken intensitet man vil køre sit race, og samtidig er det heller ikke her, hvor man skal til at bestemme sig for sin væske- og energistrategi.

De atleter jeg træner (i løb og tri) laver løbende race-simuleringspas, hvis formål er at blive klogere på race-intensitet, og ikke mindst væske+energistrategi. Det er her de fleste udholdenhedsatleter fejler, og derfor ender op med en at gå på løbet – det kan ikke betale sig at bruge alt den tid på træning også ende op med en dårlig oplevelse på race-day. Mød op velforberedt!

Jeg håber det giver stof til eftertanke. Spørgsmål eller andet er meget velkommen.

God træning,
TRILAB.dk