vinter-toj-lob

Det er aldrig sjovt at lave noget, hvis ikke udstyret er i orden, og slet ikke når der er minus grader udenfor. I denne artikel finder du ud af, hvad du skal bruge for at være godt klædt på til vinteren (vinter løbetøj). Jeg vil desuden anbefale, at tage et kig på denne artikel: løbe træning om vinteren

Lag på lag princippet – overkrop

Det inderste lag bør være en t-shirt eller langærmet skiundertrøje eller lignende. Gerne i et
syntetisk materiale. Dens formål er at få sveden væk fra kroppen, således der ikke kommer til at være sved i væskeform direkte på huden. Dette vil nemlig medføre et øget varmetab, og dermed også et tab af unødig energi.

Mellemlaget kan bestå af flere typer materiale. Typisk vil en tynd fleece, merinould eller sammensat trøje polyester/fleece, gøre arbejdet. Dette lag giver isolation og fungerer som ”opfanger” for det sved der kommer fra det inderste lag. Optimalt sørger mellemlaget for at sveden kommer videre ud, men det er svært at få både isolation og svedtransport i et stykke stof, derfor vil det altid være et kompromis.

Det yderste lag har en funktion, og det er at virke vind- og vandafvisende, dette kunne være en løbejakke eller løbevest. I dyre udgaver er jakkerne forsynet med membraner som fx Gore-tex eller Windbreaker.

Ben / tights

På benene vil et par vintertights være det oplagte valg. Vintertights er typisk almindelige nylontights forsynet med et fleecefor, som giver lidt ekstra varme. Nogle modeller har også vindstopper på forsiden af lårene, hvilket giver yderligere beskyttelse mod kold vind. Er man ikke til tights kan man bruge et par skiunderbukser, med et par løse løbebukser over – men er de fleste triathleter ikke til tights?

Fødder / strømper

Kulde mærkes ofte i tæerne som noget af det første. Da tæerne er det sted i kroppen, som er sværest at varme op, er det ekstra vigtigt at have fokus på hvilke sokker man vælger. Sokker af merinould er meget populære i tiden, da de er i stand til at isolere, selvom de bliver våde. Almindelige nylonsokker kan bruges, men isolerer meget dårligt, og er derfor ikke det oplagte valg.

Sko

Normale løbesko, både mængde og letvægtsmodeller er designet til at løbe på fastbanet og tør vej. Derfor er de som udgangspunkt ikke egnede til at løbe i sjap og sne. En mulighed er at løbe i trailsko, hvis man har et par. Det er dog ikke en perfekt løsning, da den grove sål, selvom den er bedre end en almindelig, stadig vil samle meget sne og ikke stå alt for godt fast. En ekstrem løsning vil være at købe sko med metalpigge indbygget i sålen, eller købe specielle gummi/metal spændebånd, som man kan spænde udenpå almindelige sko. Endelig kan det være en idé at overveje sko med Gore-tex, selvom de i næsten alle andre sammenhænge vil være meget varme og mangle komfort, så vil de i netop kulde og sne, have alle de fordele, som ellers er deres ulempe.

Refleksvest

Skal der løbes udendørs i vintermånederne, er det næsten umuligt at nå det i de lyse timer, derfor kan en refleksvest eller en løbejakke med refleks øge sikkerheden markant. Bliv set!

Småting

Huer, handsker og halsedisse (halsrør) bør alle være i et teknisk materiale, som er åndbart men samtidig vindtæt.

Pandelampe

Pandelampen giver en øget sikkerhed og giver dig samtidig muligheden, for at bevæge dig ud nogle steder, hvor gadebelysningen er mangelfuld.

OBS! En GPS kan være overfølsom overfor kulde, så overvej en ekstra gang om det dyre elektronik skal ud i kulden – det er værd at skænke det en tanke.

Hav en livslinje klar

Medbring en mobiltelefon eller en løbemakker, hvis nu det glatte føre skulle medføre et uheld.