Det er ingen hemmelighed, at jeg hurtigt er blevet gode venner med min hjemmetræner, mest af alt grundet de mange fordele. Brugen af hjemmetræneren hele sæsonen kan sagtens retfærdiggøres. Fordelene ved brug af hjemmetræner er ridset op i denne artikel: cykeltræning om vinteren.
I denne artikel vil jeg kort ridse op, hvad man skal bruge, samt hvad man skal være opmærksom på, når man træner på sin hjemmetræner.

Valg af hjemmetræner – hvilken hjemmetræner skal jeg vælge?

Hjemmetræner, hometrainer eller turbotræner – kært barn har mange navne. Der findes en masse derude i både god og dårlig kvalitet. Mit råd vil være, at gå efter en fra Elite eller Tacx, da begge er anerkendte producenter af hjemmetrænere, hvilket naturligvis smitter af på kvaliteten – der findes også gode hjemmetrænere som ikke er en Tacx eller Elite. Som med alt andet findes der dyre og billigere løsninger. Vær opmærksom på, at nogle skal sluttes til strøm og andre ikke.

BilligMellemDyr
Mekanisk indstilling af belastning. Ingen data fra hjemmetræneren)Ingen mulighed for at koble den til fjernsynet, men mulighed for elektronisk at justere belastningen. Samtidig mulighed for, at vise watt og andre træningsdata som fx. kadence og hastighed.En hjemmetræner der kan kobles til dit fjernsyn og simulere, at du kører etaper. Man har ligeledes mulighed for, at køre online mod andre ryttere.
1000-2500 kr2500-4000 kr>4000 kr

Forhjuls støtte og måtte

Med mindre man vil simulere, at man cykler nedad bakke hele tiden, er det nødvendigt med en forhjulsstøtte, der hæver forhjulet. Samtidig kan det være en god idé at købe en måtte, der beskytter gulvet – der findes specifikke hjemmetræner svedmåtter, som til forskel fra fx. liggeunderlag er udstyret med et vandtæt lag, således at sved ikke ender på gulvet nedenunder.

Hjemmetræner dæk

Da hjemmetræneren er hård ved ens bagdæk, og i nogle tilfælde fungere det slet ikke, er der lavet dæk specielt til brug på hjemmetræneren, som i sidste ende er den billigste og bedste løsning.

Så er vi egentlig klar til at sætte os op på hjemmetræneren og køre det første pas, men lad mig lige dele ud af mine erfaringer først.

Det er ufattelig varmt, at sidde på sin hometrainer, så husk et håndklæde og rigeligt med væske (afhængigt af træningpassets længde evt. indeholdende salte).
Varmen bliver uudholdelig, hvis ikke man har en eller anden form for køling – en ventilator kan gøre jobbet, alternativt kan man skabe lidt gennemtræk i det rum man sidder i.
Mit sidste men muligvis også vigtigste råd er: Ha’ ALTID en plan inden du sætter dig op på hometraineren. Har du ingen plan inden du starter dit træningspas, går der max 15 min, også gider du ikke mere.

Eksempel på et træningspas

Formål Udholdenhed + øget aerob kapacitet
25 min opvarm (progressiv: Zn1-3)
10 min: Zn3, kadence: høj
10 min: Zn3, kadence: normal
10 min: Zn3, kadence: lav
10 min: Zn3, kadence: normal
25 min nedvarm: Zn2-1
Total 1t 30 min

For fastsættelse af pulszoner, se venligst denne artikel: Find dine pulszoner.

Der vil løbende blive postet nogle hjemmetræner-workouts, som både kan tjene som træningspas samt inspiration for jer. Ligger I inde med nogle workouts til hjemmetræneren, så lad os endelig høre.

God fornøjelse 🙂