Hvad er triathlon?

Triathlon eller triatlon består af tre discipliner; svømning, cykling og løb, der gennemføres i nævnte rækkefølge.
Triathlon er i dag mest kendt for Ironman-distancen og det årlige race på Kona, hawaii, men triathlon er meget mere end Ironman-distancen, nedenfor er listet de mest udbredte distancer, men der vil også forekomme konkurrencer på distancer, der er kortere end nedenstående. B. la. afholder KMD i forbindelse med Challenge Copenhagen og Challenge Aarhus en mini tri: KMD 4/18/4, som altså er 400M svømning, 18 cykling og 4 km løb.

De mest udbredte triathlondistancer:

Distance Svømning (m) Cykling (km) Løb (km)
Sprint 750 20 5
Olympisk distance 1500 40 10
Halv Ironman 1900 90 21,1
Langdistance 4000 120 30
Ironman 3800 180 42,195

Hvem kan dyrke triatlon?

Principielt kan alle dyrke triathlon både unge som gamle. Du behøver ikke være god til alle discipliner, og oftest ser man også at nogle er gode til noget som f.eks. løb, hvorimod de måske halter på svømningen – det er en af charmerne ved triatlon, at man skal mestre alle disciplinerne.

“TriLab” har lavet en række guides til begynderen, tag et kig på dem:
Svømning for begyndere
Cykling for begyndere
Løb for begyndere

Udstyr / Hvad skal man bruge for at komme i gang?

Triathlon kan være en dyr sport at begynde på, men sådan behøver det egentlig ikke at være. Du kan komme i gang ved at have en cykel, et par løbesko, et par svømmebriller og en cykelhjelm. Det er ikke noget krav, at du har en smart cykel, selvom det kan være en fordel.
Der bruges altid cykelhjelm under træning og konkurrence!

Regler i triathlon

De tre discipliner svømning, cykling og løb gennemføres uden pauser, idet der dog skiftes tøj og sko undervejs. Der er en lang række regler for skiftene. De vigtigste er, at man ikke bevidst må genere andre, og at man ikke må cykle i skiftezonen. Sker dette får udøveren en advarsel eller diskvalificeres.

Fyldstgørende regelsæt, kan ses her.