triathlon-vaddragt-guide

Hvilken triathlon våddragt skal du vælge?

Som med alt andet udstyr i triathlon, kan det være en jungle at bevæge sig ud i, hvorfor denne artikel søger at gøre dig klogere på de forskellige begreber samt valg du møder undervejs når du er på udkig efter en våddragt til triathlon. Inden du køber en våddragt til triathlon bør du havde styr på følgende og deres betydning for  netop dig:

  1. Opdrift (bouyancy)
  2. Fleksibilitet vs. stabilitet
  3. Pasformen
  4. Paneler
  5. Materialer

Triathlon våddragtens egenskaber:

Varme – Våddragtens primære funktion i forhold til konkurrencer er, at sørge for at holde kroppen varm – i følge DTriF’s regelsæt, skal der svømmes med våddragt så længe vandtemperaturen ikke overstiger 26° C.

Opdrift (bouyancy) – Foruden den varmende effekt, giver våddragten grundet sit materiale en del opdrift, hvilket specielt er en fordel for de triatleter, der kommer med en ikke-svømmebaggrund. Mere opdrift i våddragten betyder, at man kan spare energi samtidig med man ligger bedre i vandet, hvilke skaber mindre drag (vandmodstand).

Fleksibilitet vs. stabilitet – flere våddragt producenter, med Nineteen og HUUB, i spidsen er nået frem til, at det faktisk kun er i skulder + albue regionen, hvor det giver mening at lave en fleksibel dragt. I disse områder er det til gengæld yderst vigtigt, at fleksibiliteten i våddragten er maksimal, da man ellers efterhånden hurtigt vil opleve træthed omkring skuldre især. Våddragten især omkring din kropsstsmme skal gerne sikre stabilitet, Nineteen kalder det CSC Exoskeleton, mens HUUB kalder deres løsning X-O skeleton, som i al enkelthed går ud på at opnå større kompression og derved bedre stabilitet i dette område. For folk der kommer med en svømmebaggrund kan der være ønske om en våddragt, der er fleksibelt i alle dele.

Pasform – som med alt andet så er pasformen det VIGTIGSTE. Våddragten skal bogstavelig talt sidde på kroppen som om, at den var malet på. Det kan gøre dragten yderst vanskelig at komme i, men når først den sidder, er forudsætningerne på bedst mulig bevægelighed også den mest optimale med den pågældende dragt.
Lynlåsen er også en vigtig feature at nævne i den forbindelse – på de fleste top våddragter er lynlåset vendt omvendt på dragten, således at den skal lynes fra top til bund. Fordelen ved dette er, at dragten er MEGET hurtigere at komme af, mens ulempen er, at du ikke selv kan lyne dragten – men omvendt bør man ikke svømme alene i åbentvand.

Paneler – på underarmene er blevet en populær feature fra diverse våddragt fabrikanter for at skille sig ud fra andre, MEN har de rent faktisk en funktion eller er det blot en salgs gimik? De proklamere at panelerne skulle skabe bedre fremdrift, men i følge HUUB som har valgt en mere videnskabelig tilgang til fremstillingen af våddragter, så har panelerne på underarmen den modsatte virkning, og sænker egentligt blot hastigheden.

Materialer:
Våddragt fabrikanterne bruger det samme materiale, Yamato Neopren, som produceres samme sted. Der findes Yamato neopren med forskellige egenskaber, noget er mere fleksibelt end andet, mens noget andet giver bedre opdrift og stabilitet. Forskellen på de forskellige våddragter til triathlon er hvordan den enkelte producent har valgt at fordele de forskellige former for neopren i våddragten. Som skrevet tidligere så har Nineteen og HUUB lavet deres våddragter med maksimal fleksibilitet i skulder + albueregion, mens resten skal sikre opdrift og stabilitet – dette giver samtidig også en mere holdbar våddragt. Vær opmærksom på, at jo mere fleksibelt materialet er, jo lettere går det også i stykker – hvilket man skal være ekstra opmærksom på, når man tager sin våddragt på.

Valg af triathlon våddragt

Vil man have en våddragt med bedst mulig fleksibilitet omkring skuldrene, så koster det. Da prisen for de fleste kan være en afgørende faktor kan det ende med et kompromis. Nedenfor har vi listet en række muligheder for dig, der skal ud at købe ny våddragt.

Populære våddragt producenter:

Nedenfor har vi listet en række muligheder til dig som er på jagt efter en triathlon våddragt. Nedenstående er inddelt efter pris, hvor ‘top’ er producenternes top-modeller og dermed dyreste dragter, dernæst ‘mellem’-klasse dragter og ‘entry’-dragter. OBS: Der tages forbehold for prisændringer.

Top våddragter

BilledeProduktPrisForhandlerVis
blueseventy Helixkr. 4435,-Chain Reaction Cycles

TRILAB.dk favorit!
Nineteen Rogue
kr. 4795,-Triudstyr.dk

Orca RS1 Predatorkr. 5381,-Chain Reaction Cycles
HUUB Archimedes
- findes i to udgaver 4:4 og 3:5
kr. 4795,-TriNordic
Zone3 Victorykr. 5672,-Chain Reaction Cycles


2XU X:3 Project Xkr. 4505,-Chain Reaction Cycles


ZEROD Vflexkr. 5699,-Triudstyr.dk

Mellem våddragter

BilledeProduktPrisForhandlerVis
blueseventy Reactionkr. 3088,-Chain Reaction Cycles

Nineteen Frequencykr. 3795,- Triudstyr.dk

Orca Alphakr. 4355,-Chain Reaction Cycles

Orca 3.8kr. 4355,-Chain Reaction Cycles


Zone3 Vanquishkr. 3821,-Chain Reaction Cycles
2XU V:3 Velocitykr. 4480,-Chain Reaction Cycles


ZEROD Vanguardkr. 4199,-Triudstyr.dk

Entry-level våddragter

BilledeProduktPrisForhandlerVis
blueseventy Sprintkr. 1346,-Chain Reaction Cycles

Nineteen Pipelinekr. 1975,-Triudstyr.dk

Orca S4kr. 1455,-Chain Reaction Cycles

2XU Z:1kr. 2110,-Chain Reaction Cycles


Zone3 Advancekr. 1436,-Chain Reaction Cycles
ZEROD Atlantekr. 2250,-Triudstyr.dk

Det kan være en god idé at prøve våddragten inden køb, men dette er ikke altid muligt – brug i stedet det størrelsesskema, som de fleste våddragt fabrikanter har lavet.

I nedenstående YouTube klip vises en metode, som jeg selv bruger og har brugt med stor succes hver gang, jeg skal have min våddragt på.

God jagt med at finde en våddragt til triathlon.