Præstationsevnen for udholdenhedsatleter er afhængig af den anaerobe tærskel / laktat tærskel.
Der findes forskellige definitioner af den anaerob tærskel i litteraturen, men den mest præcise
At teste sig frem til sin anaerob tærskel er forholdsvis simpelt via en laktat-måler, men før det giver nogen værdi er det vigtigt at forstå de faktorer, der påvirker den anaerobe tærskel. 

The definition of the lactate threshold we use is the maximum lactate steady state (often called MAXLASS or MLSS). This is:

  • the maximal speed or effort that an athlete can maintain for an extended period and still have little or no increase in lactate.  This extended period of time can be as much as an hour or possibly longer.
  • At this speed or effort, lactate levels in the blood remain relatively constant which is how the name maximum lactate steady state arose.  (Originally this phenomenon was called just the Maximum Steady State but the term lactate was added to emphasize that this marker was key in both the measurement of it and to explain what was causing this effort level to be the maximum steady state.)
  • Any increase in effort or speed above this level will cause lactate to increase steadily. Something will also force the athlete to either stop or slow down.
  • Something is happening physiologically to cause this to happen and we will see this process affects performance.
  • Originally it was thought that lactate accumulation is the problem but we now know that lactate is not the issue but the problem was due to the accumulation of other metabolites that accompany the increase in lactate.

https://lactate.com/lactate_threshold.html

Hej TLAB-atlet. 

Jeg har længe gået med tanken om, at tilbyde fysiologisk testning i form af laktat-test (blod samples ved forskellige løbehastigheder), som jeg tidligere har udført – dette med målet om, at blive mere præcis ift. Træningsprogrammeringen af den enkelte atlet. Jeg har været forbeholden, fordi at en sådan test ikke har tilført nævneværdig ekstra værdi udover de nuværende test som benyttes, men tilgengæld har testene kostet en masse penge for atleten. 
Efter længere tids research har jeg fået øjnene op for noget, som flere af de professionelle cykelhold, løbere og triatleter benytter rundt om i verden – et begreb som hedder VLaMax (se mere omkring det nørdede i det jeg har skrevet nedenfor).

Med nuværende approach er Jeres træningszoner og de intensiteter som i løber med baseret på % af anaerob tærskel, og hvis i læser nedenstående vil I forstå faldgrupperne i det. Men det er det bedste redskab vi har på nuværende tidspunkt – det vil ikke blive mere præcist eller bedre af, at vi udførte laktat-test med blod samples, men det vil det helt klart blive ved at kunne bestemme VLaMax.

Jeg er interesseret i, at vide om hvorvidt at I er interesserede i denne nye form for test?
Da det er en bekostelig, tidskrævende og svær proces for mig, at få lov at få adgang til det software som kan give en fuld rapport over Jeres fysiologiske profil, vil jeg gerne vide om det giver mening at gå videre med. 

Jeres fysiologiske profil fremkommer ved, at I udfører 4 maksimale løbe og/eller cykel-test ude i den virkelige verden, hvorfra i sender filerne til mig – herfra analysere jeg på data med det nye software, hvorved en fuldkommen fysiologisk profil fremkommer. (se nedenfor)

Prisen vil være 1200 kr/test, dvs. er man triatlet så vil det give mening at få lavet både en cykel- og en løbetest, og det anbefales at man bliver testet jævnligt – 2-4x/år.
Da prisen vil falde jo flere test jeg kører igennem, så vil bestilling af >2 test på én gang, koste 1000 kr/test -> man gemmer naturligvis de øvrige test til udførsel på andre tidspunkter 🙂

Selvom det kan lyde af mange penge at bruge på test, så vil det give en helt ny dimension og præcisering ift. at kunne strukturere din nuværende træning langt mere præcist. 
Prisen er lagt så lavt som muligt, da jeg ikke ønsker at skulle tjene penge på det, men tilbyde det som en ekstra tilkøbsservice til de atleter som jeg træner.
Tilsvarende test kost 1800-1900 kr, hvis man kigger internettet igennem andre steder.  
Q: Er det mere præcist end en laktat-måling udført i virkeligheden eller en VO2max test?
A: Ja, se uddybende fysiologisk forklaring nedenfor.
Ñedenstående kan være svært / teknisk at forstå, hvis der er spørgsmål eller tvivl så skriv endelig til mig ☺ 


Med venlig hilsen / Best regards,
Christoffer Lund
TLAB Performance

Hvorfor?
Med en test bliver din træning ikke længere baseret på ”kvalificerede” gætterier – dine testresultater giver dig 100 % indblik i hvad der skal fokuseres på.
Nedenstående eksempel viser to løbere med nøjagtig samme anaerobe tærskel, men hvor der skal to helt forskellige træningsinterventioner til for at forbedre deres præstation på halv eller hel marathon.

Forestil dig to løbere som begge vejer 76 kg, og begge har en en anaerob tærskel på 3:20 min/km.
Løber A har en VO2max (aerob kapacitet) på 52 ml/min/kg.
Løber B har en VO2max (aerob kapacitet) på 65 ml/min/kg.

Hvordan er det muligt, at de har den samme anaerobe tærskel?

Løber A har en VLaMax (glykolytisk kapacitet) på 0.3 mmol/L/s.
Løber B har en VLaMax (glykolytisk kapacitet) på 0.9 mmol/L/s.
En højere VLaMax betyder en lavere anaerob tærskel! Og den anaerobe tærskel er i meget høj grad bestemt af kombinationen af VO2max og VLaMax.

For at løber A kan forbedre sin anaerobe tærskel, skal vedkommende forbedre sin VO2max.
For at løber B kan forbedre sin anaerobe tæskel, skal vedkommende sænke sin VLaMax.

Medmindre du kender din fysiologi og din metabolske profil i detaljer som i eksemplet her, så vil alt træning delvis være baseret på gætterier hvad angår sammensætning, intensitet og periodisering. Disse gætterier kan måske give succes eller også gør de slet ikke.

Den nye test sammenkobler alle fysiologiske faktorer, og forbinder dem med hinanden således, at du får mest muligt ud af din træning – Testene giver dig dine resultater for:

  • Anaerob tærskel (den intensitet du kan holde i 45-60 min)
  • VO2max (aerob kapacitet/maksimal iltoptagelse)
  • VLaMax (anaerob kapacitet/glykolystisk kapacitet)
  • FATmax (den intensitet hvor din totale fedtforbrænding er højest)
  • CARBmax (den intensitet hvor du forbrænder 90g kulhydrat/time)
  • Mængden af laktat du hhv. ophober og forbrænder ved alle intensiteter (kan bestemme dine intervallers længde, hastighed og arbejds/pause-forhold præcist)

(For uddybende forklaring – se længere nede på siden).

Hver enkelt af ovenstående faktorer, er yderst relevante for din træning og præstation, og husk derfor på, at hver enkelt præstation er mulig at forudse, og kan koges ned til disse fundamentale elementer.

Vlamax:
Ser vi på et eksempel, såsom VLaMax. Du har muligvis ikke hørt om denne faktor før, men det er en af de vigtigste mål til, at forbedre din præstation. VLaMax er den maksimale produktion af laktat (mælkesyre) i blodet, og giver dig en komplet forståelse af din anaerobe metabolisme (som også er relevant under udholdenhedssport). Du kender måske VO2max, som er målet for din aerobe kapacitet, men da vi nu også kender den anaerobe del af ligningen, så har vi et komplet billede af, hvor dit fokus skal ligge.
VLaMax også kaldets glykolytisk kapacitet. Glykolysen er den måde, hvorpå vi skaffer os energi på via anaerobe processer (energi uden brug af ilt), biproduktet af denne kemiske proces er, at der produceres laktat. De anaerobe processer (glykolysen) er vigtig i forbindelse med sportsaktiviter, der involvere sprint (400M løb og nedad + de fleste boldsport). En høj VLaMax for en atlet fortæller derved, at vedkommende skaffer sig meget energi via anaerobe processer, hvilket er uhensigtsmæssig i forbindelse med langdistance løb.

En lav VLaMax vil medføre en højere anaerob tærskel, som er den grænse hvorved at mælkesyre (laktat) begynder at ophobe sig i musklerne. Målet for udholdenhedsatleter er, at have en høj anaerob tærskel, og derved en lav VLamax. 

At kende sin VLaMax er den ultimative gamechanger ift. Planlægningen af ens træning, da der er forskel på, hvordan man bør træne afhængig af, om man har en høj eller lav VLaMax. 

VO2max:
Uanset om du er kortdistance eller langdistance atlet er den aerobe kapacitet, også kendt som VO2max en af de vigtigste faktorer for din præstation. Testing med mål af VO2max er ikke nyt, men igennem denne test får du yderligere et særligt indblik i, hvordan VO2max interagerer med din konkurrence præstation og din træning. Testen giver dig specifik information om:

  • Forklarer ændringer i din anaerob tærskel
  • Sammenligner effekten af højintensiv intervaltræning over høj volumen udholdenhedstræning for VO2max og formforbedringer
  • Forstå effekten af VO2max på din evne til at forbrænde fedt samt kulhydrat


Anaerob tærskel
Testen giver en helt præcis værdi for din anaerob tærskel, som er et udtryk for den maksimale intensitet, hvor produktionen og forbrændingen af laktat er lige store. Det er dog ikke tilstrækkeligt blot at kende sin anaerobe tærskel, man er nødt til at forstå hvorfor den er som den er. (Se eksempel med de 2 løbere beskrevet under ’Hvorfor?’)

Høj VO2max og høj VLaMax? Sænk VLaMax
Lav VO2max og lav VLaMax? Løsning: øg VO2max

Individuelle træningszoner:
Nuværende træningszoner er baseret på % udfra løbetest, og vi ved altså på nuværende tidspunkt ikke hvor energien kommer fra, og kan altså kun komme med kvalificerede gæt.
Med ovenstående test bliver sat specifikke træningszoner udfra test.

Vil man studerer nærmere, hvad det hele går ud på, kan det gøres her: https://www.youtube.com/c/INSCYD